Δράσεις

Παρουσιάζονται οι σημαντικότερες δράσεις του Συλλόγου, αλλά και ανάλογες δράσεις των μελών μας ατομικά ή σε διάφορες ομάδες.


Σεπτέμβριος 2023.

Ο Σύλλογος μας Τρουφόκυκλος συμμετείχε στο φεστιβάλ: Γέφυρα Ηπειρωτικής γαστρονομικής κουλτούρα, στην Κεντρική Πλατεία Ζίτσας το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 στις 20.00, και παρουσίασε  εκτός από τα τρουφόδεντρά μας, αυγά και μέλι με λευκή πολύτιμη τρούφα,  βούτυρο ιδρύματος Τοσίτσα με μαύρη τρούφα, λάδι με άρωμα τρούφας, μανιτάρια σιτακε και αρνάκι σε κορμούς δέντρων, κριθαρώτο με  άγρια μανιτάρια και λουκούμια Βελογιάννη με μανιτάρια. Να αναφερθεί, ότι μέσα σε μισή ώρα, μεταδόθηκε ότι τα λουκούμια ήταν υπέροχα και ξεχωριστά και οι περισσότεροι τα δοκίμασαν. Ευχαριστούμε τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την πρόσκλησή τους. Μας έδωσαν την ευκαιρία να παρουσιάσουμε για άλλη μια φορά, τη δουλειά που κάνουμε με τα μανιτάρια και τις τρούφες.


Σεπτέμβριος 2023.

Μια αλλιώτικη δράση του συλλόγου, στα πλαίσια της κοινωνικής του προσφοράς για την υποστήριξη των συνανθρώπων μας που επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τα μέλη και του φίλους του Συλλόγου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.


Σεπτέμβριος 2023.

Ο σύλλογός μας συμμετείχε το Σάββατο 2/9/2023 στις 6 το απόγευμα, με την ενημερωτική και εκπαιδευτική εκδήλωση «Τρούφα: Το νέο τοπικό προϊόν της Ελλάδας και της Ηπείρου», στο πλαίσιο της 3ης Έκθεση Τοπικών Προϊόντων του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.
Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την τρούφα (τα είδη, τη μορφολογία, τον τρόπο συλλογής κλπ), τη διάδοσή της Ελλάδα και στην Ήπειρο, τη δυνατότητα καλλιέργειας και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορεί να προσδώσει στις τοπικές οικονομίες (νέες δραστηριότητες και προϊόντα) και στοιχεία αναγνώρισης των ειδών τρούφας (άρωμα, μορφολογία).

Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης και κείμενο


Αύγουστος 2023.

Ο σύλλογός μας και τα μέλη του, πιστά στις παραδόσεις τους, συμμετείχαν στην 17η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού στα Γρεβενά στις 17-20/8/2023.

Πολλές ευχαριστίες στο Σύλλογο Μανιταρόφιλων Ελλάδος για την 17η Πανελλήνια γιορτή μανιταριού και τη θερμή φιλοξενία!!!


Ιούνιος - Ιούλιος 2023.

Μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος ONASSIS STEGI συμμετείχαμε στην μεγάλη έκθεση Plasmata II, που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα 16/6 - 19/7/2023.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί ο καλλιτέχνης Matthias Fritsch ενσωμάτωσε στο έργο του με τίτλο Mycelium Network και καλλιέργειες μανιταριών σε κορμούς δένδρων (που προετοίμασαν από καιρό οι Βασίλης Μυλωνάς και Κατερίνα Νόλα) αλλά και επειδή η συνεργασία αυτή καταγράφεται από το ίδρυμα Ωνάση  ως συνεργασία με το σύλλογο ΤΡΟΥΦΟΚΥΚΛΟΣ, αφού υπάρχει και συνέχεια. Ελπίζουμε ότι δεν χάσατε το έργο Νούμερο 7 επειδή βρίσκεται εντός σε σπηλιά του κάστρου, στο οποίο ο σύλλογος συμμετείχε και την συντήρησή του.

Η συνεργασία μας με τα PLASMATA II και τον Matthias Fritsch συνεχίστηκε την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 (17:00 – 19:00), στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), στο: «Εργαστήριο για την DIY καλλιέργεια μανιταριών: Τι μπορούν να σου πουν τα μανιτάρια για το διαδίκτυο».
Μαζί με τον Matthias Fritsch παρουσιάστηκαν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τις διαφορετικές μεθόδους καλλιέργειας μανιταριών.Επιπλέον ως Τρουφόκυκλος, παρουσιάσαμε καλλιέργεια μανιταριών σε κορμούς, καλλιέργεια τρούφας αλλά και το μεγάλο δίκτυο της φύσης το WOOD WIDE WEB.
Η βραδιά έκλεισε με ποπκόρν με τρούφα και λάδι τρούφας. Γύρω στα 400 άτομα είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το παραπάνω έδεσμα. 
 
Ευχαριστούμε Onassis Stegi για την άψογη συνεργασία μας.
 

Ιούνιος 2023.

1η Πανελλήνια Γιορτή τρούφας στην Καλαμπάκα, 8-9-10-11 Ιουνίου

Μετά από πρόσκληση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Καλαμπάκας που διοργάνωσε την εκδήλωση ο Σύλλογός μας συμμετείχε στη γιορτή όλες τις ημέρες με ομιλίες, παρουσίαση τρουφών και τρουφόδεντρων και στις παράλληλες εκδηλώσεις.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Γιορτής εδώ:

Η “Πόλη της Τρούφας” γιορτάζει! 1η Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας στην Καλαμπάκα, 8-11/06/2023


Νοέμβριος 2022.

Ξεκινώντας από το Μάιο του 2022 πήγαμε στη Β. Εύβοια (με πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κούκουζα) για να καταθέσουμε τις σκέψεις μας για το συνδυασμό της τρούφας με τις δράσεις για το νέο δάσος που οραματιζόταν για την αποκατάσταση των καμμένων εκτάσεων. Αυτή η συνεργασία εξελίχθηκε στην πραγματοποίηση 2 ενημερωτικών ημερίδων που διοργανώθηκαν από την Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε. με τη συμβολή της ομάδας μας. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στον κ. Στέφανο Διαμαντή για την υποστήριξη της ιδέας και την ουσιαστική συμβολή του.  Ο  παράλληλος στόχος για παραγωγή τρούφας στις αναδασωτέες εκτάσεις, εμφανίζεται ως μία πρόσθετη δυνατότητα ανάπτυξης για την περιοχή που εφόσον πετύχει, θα έχει και μεγάλη διάρκεια στο χρόνο.

Φλεβάρης 2020

ΤΡΟΥΦΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Συμμετοχή  στην ωραία εκδήλωση στις 15.2.2020 στα Ιωάννινα όπου, μετά από την πρόσκληση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στα πλαίσια του έργου Incredible, μιλήσαμε για τις τρούφες αλλά και με τη βοήθεια του τμήματος μαγειρικής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, δώσαμε την ευκαιρία σε όλους τους παρευρισκόμενους να γευτούν την τρούφα στο Θυμωμένο Πορτραίτο. Tο παρακάτω βίντεο μας θύμισε (εκτός από τις μέρες της κανονικής κοινωνικότητας) και το σημαντικό καθήκον που νομίζω ότι έχουμε ως ομάδες που ασχολούμαστε με την τρούφα: να δείξουμε και να μάθουμε στο ευρύ κοινό  της Ελλάδας, σε όλες τις τοπικές κοινωνίες αλλά και στους νέους επαγγελματίες της μαγειρικής, την ύπαρξη της τρούφας. Έτσι μόνο νομίζω θα μπορέσουμε να αυξήσουμε  και στη χώρα μας  την προστιθέμενη αξία και τελικά την εκτίμηση αλλά και την κατανάλωσή της. (Βασίλης Μυλωνάς)

https://www.youtube.com/watch?v=OsiKF75j2xQ&feature=youtu.be

https://www.facebook.com/events/803473476839499/?ref=newsfeed&locale=el_GR


Ιούνιος 2019

Σύντομο βίντεο με την εκδρομή στο Ζαγόρι από την συνάντηση στα Ιωάννινα "Μανιτάρια και τρούφες: τρόποι βελτίωσης της ποιότητας και κατάστασης της αγοράς" (7-8 Ιουνίου 2019) στα πλαίσια του έργου Incredible. 

https://www.youtube.com/watch?v=LawZHRmfTTQ


2016. 

Τη χρονιά αυτή ξεκίνησε η προσπάθεια της δημιουργίας των Ελληνικών Τρουφόδεντρων. Η βασική ομάδα πίσω από αυτή την προσπάθεια αποτελείται από το Βασίλη Μυλωνά και το Γιώργο Λάμπρου. Χωρίς όμως τη βοήθεια πολλών άλλων ανθρώπων  η προσπάθεια θα είχε παραμείνει στην ιδέα. 

Στη φωτογραφία από τη συνέντευξη τύπου το 2016 μαζί με άλλα 2 μέλη της ομάδας TROUFACLUB (Κατερίνα Νόλα και Χρήστο Ζιάβρα) και τους εκπροσώπους του ΤΕΙ Ηπείρου (καθηγητή κ. Καρρά Γ. και κ. Κύρκα Δ.) που πιστοποίησαν την επιτυχία του εμβολιασμού.


Δημοφιλείς αναρτήσεις